۶ مطلب در مهر ۱۳۹۷ ثبت شده است

مینارد کینز در میدان فردوسی

پول و بانک

اقتصاد ایران

مسکن

نفت

حاج سجاد

قیمت دلار تا کی در این نرخ می‌ماند؟

«تا کِی ادامه دارد؟»، زمانی سوال هر فعال و دلال بازار ارز با مشاهدۀ رشد نرخ ارز بود. هرچه نرخ دلار بیش‌تر شد تردیدِ نهان در این سوال هم بیش‌تر شد. در حوالی نقطۀ اوج این تردید، مداخلۀ بانک مرکزی، فعال و دلال را از تردید خارج کرد و وی را به فروش آن‌چه دارد سوق داد. «تا کِی ادامه دارد؟» اما اکنون، پرسش فعال و دلال دربارۀ ماندن قیمت دلار در نرخ سه برابری خود است؛ اما این بار «دلار در ثبات می‌ماند؟» تردیدی در دل خود ندارد. دلار تا کِی در ثبات می‌ماند؟ بخوانید!

ادامۀ مطلب
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
اقتصاد ایران :: پول و بانک اقتصاد ایران اقتصاد ایران :: مسکن اقتصاد ایران :: نفت

وقتی از بحران ارزی صحبت می‌کنیم...

پول و بانک

نفت

علی فاطمی/ نرخ ارز به عنوان متغیر قیمتی کلیدی در اقتصاد، بسیاری از سیاست‌گذاری ‌های دولت و تصمیمات عاملین اقتصادی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. هرگونه بی ‌ثباتی و تلاطم در قیمت ارز تأثیرات نامطلوبی چه در سطح خرد و چه در سطح کلان برجای می‌گذارد. بحران ارزی، همواره هزینه‌های بزرگ اقتصادی برای کشورها دارد که از آن جمله باید به کاهش تولید و افزایش بی‌کاری و حتی فروپاشی بانک‌ها اشاره داشت.
بحران ارزی که بحران تراز پرداخت‌ها نیز نامیده می‌شود عبارت است از کاهش ناگهانی ارزش پول ملی.
بازار ارز مانند هر بازار دیگری از معادله‌ی پایه ای عرضه و تقاضا پیروی می‌کند. هرگاه تعادل میان عرضه و تقاضا به هم بخورد، قیمت نیز دچار تغییر می‌شود.  اگر عرضه کاهش یابد و یا تقاضا افزایش یابد، اثر این تغییر به صورت افزایش قیمت مشاهده خواهد شد. چرا که تعادل قبلی در بازار دچار تغییر شده است. پس افزایش قیمت دلار یا ناشی از افزایش تقاضا است و یا ناشی از کاهش عرضه دلار در بازار است.

ادامۀ مطلب
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

معتمدین غیرقابل‌اعتماد

پول و بانک

محمد علی خادم سهی

«تضعیف پول ملی با خلق نقدینگی از هیچ، اخلاقا معادل رقیق کردن شیر با آب است»

هنری هازلیت

همه‌ی ما می‌دانیم که پول ارزش ذاتی ندارد. یعنی هیچ‌کس پول را برای پول به‌دست نمی‌آورد! برخلاف پول، کالاهای دیگری هستند که از ارزش ذاتی برخوردارند: طلا، مسکن، خودرو و ... . اما پول اعتبار خود را از کجا به دست می‌آورد؟ یعنی چه می‌شود که مردم به «پول» اطمینان پیدا می‌کنند و حاضر می‌شوند کالاهای با ارزش خود را با چند اسکناس و یا چند صفر بیشتر جلوی موجودی حسابشان در فلان بانک معاوضه کنند؟ پاسخ ساده است: چون بقیه‌ی مردم جامعه برای اون چند اسکناس و یا اون عدد چند رقمی موجودی حسابمان ارزش قائل اند و حاضرند به‌ازای دریافت آن‌ها، کالای خود را در اختیار ما قرار دهند. اما چرا بقیه‌ی مردم حاضرند این اسکناس ها را جای کالاهایشان بپذیرند؟ چون میتوانند با آن کالای جدید بگیرند.

سوال بعد: چه شده که پول در بین مردم رواج پیدا کرده است؟ داستان از این قراراست که مردم از ابتدای شکل‌گیری تمدن‌ها، کالاهای (با ارزش ذاتی) خودشان را با هم‌دیگر مبادله می‌کردند. خصوصاً از طلا در چنین مواقعی زیاد استفاده می‌شده است. از آنجا که حمل و نقل طلا هم پر ریسک و هم هزینه‌بر بوده (مثلا باید چند شتر بار می‌کردند!) افراد یا مجموعه‌هایی پیدا می‌شوند که از مردم طلا می‌گرفتند و رسیدی به آن‌ها می‌دادند که هر موقع بخواهند با آن رسید میتوانند طلاهای خود را پس بگیرند. بقیه‌ی ماجرا قابل حدس است، مردم دیگر برای مبادله‌های خود از آن رسیدها استفاده می‌کردند! این رسیدها همان پول‌های فعلی‌اند و آن مجموعه‌ها در حکم بانک‌های امروز.

از این مقدمه مشخص می‌شود که اعتماد مردم به پول چیزی است که موجب رایج شدنِ استفاده از آن می‌شود. با خدشه‌دار شدن این اعتماد، اتفاقات بدی برای آن جامعه می افتد. در کشور ما این اعتماد خدشه‌دار شده است. چرا می‌گویم خدشه دار شده؟ در ادامه توضیح می‌دهم، اما اول باید دید که مشکل از کجا شروع شده است؟

به مثال قبل برمی‌گردیم. فرض کنید در جامعه‌ی ذکر شده، عده‌ای شروع به جعل آن رسید‌ها بکنند! آن هم در مقیاس بزرگ. مثلا کار به جایی برسد که نصف رسیدهای موجود در جامعه جعلی باشد. در ضمن فرض کنید رسیدها به‌گونه‌ای جعل شده‌اند که رسید اصلی از رسید جعلی قابل تشخیص نباشد. حال چه می‌شود؟

ادامۀ مطلب
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
اقتصاد ایران :: پول و بانک

گزارش یک تحریم

تحریم

از تحریم‌هایی که بر سر نفت ایران بوده چه می‌دانید؟

علیرضا کریمی/ در این شماره به چند تحریم مرتبط با صنعت نفت می‌پردازیم و توضیح فنی سایر تحریم‌ها را به بعد موکول می‌کنیم.

ادامۀ مطلب
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

بورس؛ نفت‌های کوچک جنگ‌زده

تحریم

علی نیک‌پور/ چهارده آبان موعد دومین تحریم آمریکا علیه ایران پس از خروج رسمی از برجام است. تحریمی که این بار بازار نفت ایران را نشانه رفته است؛ و نفت در حالت خوش بینانه یعنی حداقل 35 درصد از درآمد کشور. البته تحریم نفتی تهدید آشنای دهه ی اخیر «آن‌ورآبی‌ها» است. تهدیدی که بارها توسط دولت های مختلف امریکایی و اروپایی به واقعیت پیوست ولی هر بار این ایران بود که با موفقیت از این تنگنا خارج شد و حسرت شکست را بر بدخواهان جریان مقاومت گذاشت.

ادامۀ مطلب
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰

ای باد شرطه برخیز...

نشریه

حاج سجاد

مدتی است کشتی‌های نفت‌کش ایرانی مانند شش کشتی تصویر در بندر خارک بار می‌زنند، بدون آن که مقصدی داشته باشند. گزارش این شمارۀ نشریۀ «رمز عبور» را بخوانید.

ادامۀ مطلب
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
نشریه